whatsapp

Kale

Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneği

Denizli İlimize bağlı KALE, Tavas, Beyağaç, Karacasu ilçeleri ve Muğla ili ile çevrilidir
Kale ilçe merkezine 1 kilometre uzaklıkta  bulunan Kale’nin en eski yerleşimi Tabae, doğal bir kale görünümündedir. Bu şehir, iki surlu bir  kaledir. Tabae, Büyük İskender'den sonra Anadolu'da kurulan kent devletlerindendir ve Helenistik Dönemden günümüze kadar kesintisiz bir yerleşime sahne olmuştur. Kaleden dolayı, Kale Davaz olarak bilinir. 1950 yılından sonra ise sadece KALE denilmeye başlanmıştır.

Kale İlçe yüzölçümü 533.000 dekardır, % 72,2  ormanlık saha, % 21 tarım arazisi, % 1,8  tarım dışı meskun alandır.
Bölge özellikle dağlık ve engebeli bir coğrafyaya sahip olduğu için küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık verimli bir şekilde yapılmaktadır. 

Geleneksel üretimin etkisiyle yörenin kendine özgü birçok yemek türü oluşmuştur. Biber tatarı, biber dolması, keşkek, Kavurma (etli nohut), çılbır, Kale-Davaz Pidesi ( özellikle ballı, tahinli, cevizli pide), üç kulak tatlısı, Kale-Davaz ev baklavası en bilinen yemek türleridir.

İlçede 3500 aile çiftçilik yapmaktadır. Kale’nin kendine özgü mikro klima özelliği taşıyan tarımsal alanlarında yetişen etli, yuvarlak, büyük yapılı, yeşilimsi renkte, acı ve tatlı türleri olan Kale biberi, Türkiye’nin tescilli üç biberinden biri olup coğrafi işaret taşımaktadır. Kale’nin ismini tüm ülkede tanınmasını sağlayan bu biber ilçe ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadır.   İlçe arazisinin çok büyük kısmı sulanamadığından tarımda genellikle hububat ve tütün üreticiliğiyle zeytincilik yapılmaktadır. Habibler, Demirciler, Alanyurt gibi sulu tarım yapılabilen yerlerde domates, biber üretimi yapılmakta ve artmaktadır. Seracılık yeni yeni gelişme göstermektedir.

Kale’nin Tabae Antik kenti yanı sıra en önemli coğrafi, kültürel, doğal, turistik değerleri ;
İnceğiz Kanyonu; Kale ilçesine 45 Km. uzaklıktadır. Kemer Barajı'nı besleyen akarsuların aşındırmasıyla oluşan kanyon tamamen doğal oluşuma sahiptir, yöre halkı tarafından "Arapapıştı" olarak da bilinmektedir. Kanyonda tekne turları düzenlenmektedir. Geçmişte çok sayıda medeniyetlere beşiklik etmiş olan kanyonun etrafında mağaralar ve eski yerleşimler bulunmaktadır.

Cevherpaşa Camii ; Denizli-Muğla karayolu güzergahındaki Tabae Ören Yeri içinde bulunan Cevher Paşa Camii dikdörtgen planlı, kuzey tarafında son cemaat yeri, kuzeybatı köşesinde minaresi yer almaktadır.  Osmanlı döneminde 19 yy batılılaşma sürecinde yapılan ahşap destekli kalem işi süslemeli camilerden olan Cevher Paşa Camii’nin restorasyonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce 2006 yılında yapılmıştır.

Kale’de her yıl,
Kaledavaz Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri Festivali,
Kale Yöresel Ürünler Festivali,
Kale Biberi Festivali yapılmaktadır.